Σκοπός Σεμιναρίου
Το σεμινάριο προετοιμάζει τους συμμετέχοντες για την απόκτηση της πιστοποίησης Six Sigma Black Belt.
Το σεμινάριο Απευθύνεται
Απευθύνεται σε Στελέχη Επιχειρήσεων που με την βελτίωση των διαδικασιών της επιχείρησης (process improvement) και ενδιαφέρονται να εξετάσουν τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της προσέγγισης SIX SIGMA στην μακροπρόθεσμη επιτυχία της Εταιρίας με παράλληλη βελτίωση των ποιοτικών υπηρεσιών, της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των πελατών.
Διάρκεια Σεμιναρίου
Το σεμινάριο διαρκεί είκοσι ημέρες (160 ώρες). Η εξέταση είναι διάρκειας 5 ωρών και ο αριθμός των ερωτήσεων είναι 150.
Πιστοποίηση
Η συμμετοχή στις εξετάσεις για την πιστοποίηση ανέρχεται στο ποσό 250 Ευρώ
Συνοπτικό Πρόγραμμα Σεμιναρίου
1.0 Define Phase
1.1 The Basics of Six Sigma
1.1.1 Meanings of Six Sigma
1.1.2 General History of Six Sigma & Continuous Improvement
1.1.3 Deliverables of a Lean Six Sigma Project
1.1.4 The Problem Solving Strategy Y = f(x)
1.1.5 Voice of the Customer, Business and Employee
1.1.6 Six Sigma Roles & Responsibilities
1.2 The Fundamentals of Six Sigma
1.2.1 Defining a Process
1.2.2 Critical to Quality Characteristics (CTQ’s)
1.2.3 Cost of Poor Quality (COPQ)
1.2.4 Pareto Analysis (80:20 rule)
1.2.5 Basic Six Sigma Metrics
a. including DPU, DPMO, FTY, RTY Cycle Time, deriving these metrics and these metrics
1.3 Selecting Lean Six Sigma Projects
1.3.1 Building a Business Case & Project Charter
1.3.2 Developing Project Metrics
1.3.3 Financial Evaluation & Benefits Capture
1.4 The Lean Enterprise
1.4.1 Understanding Lean
1.4.2 The History of Lean
1.4.3 Lean & Six Sigma
1.4.4 The Seven Elements of Waste
a. Overproduction, Correction, Inventory, Motion, Overprocessing, Conveyance, Waiting.
1.4.5 5S
a. Straighten, Shine, Standardize, Self-Discipline, Sort
2.0 Measure Phase
2.1 Process Definition
2.1.1 Cause & Effect / Fishbone Diagrams
2.1.2 Process Mapping, SIPOC, Value Stream Map
2.1.3 X-Y Diagram
2.1.4 Failure Modes & Effects Analysis (FMEA)
2.2 Six Sigma Statistics
2.2.1 Basic Statistics
2.2.2 Descriptive Statistics
2.2.3 Normal Distributions & Normality
2.2.4 Graphical Analysis
2.3 Measurement System Analysis
2.3.1 Precision & Accuracy
2.3.2 Bias, Linearity & Stability
2.3.3 Gage Repeatability & Reproducibility
2.3.4 Variable & Attribute MSA
2.4 Process Capability
2.4.1 Capability Analysis
2.4.2 Concept of Stability
2.4.3 Attribute & Discrete Capability
2.4.4 Monitoring Techniques
3.0 Analyze Phase
3.1 Patterns of Variation
3.1.1 Multi-Vari Analysis
3.1.2 Classes of Distributions
3.2 Inferential Statistics
3.2.1 Understanding Inference
3.2.2 Sampling Techniques & Uses
3.2.3 Central Limit Theorem
3.3 Hypothesis Testing
3.3.1 General Concepts & Goals of Hypothesis Testing
3.3.2 Significance; Practical vs. Statistical
3.3.3 Risk; Alpha & Beta
3.3.4 Types of Hypothesis Test
3.4 Hypothesis Testing with Normal Data
3.4.1 1 & 2 sample t-tests
3.4.2 1 sample variance
3.4.3 One Way ANOVA
a. Including Tests of Equal Variance, Normality Testing and Sample Size calculation, performing tests and interpreting results.
3.5 Hypothesis Testing with Non-Normal Data
3.5.1 Mann-Whitney
3.5.2 Kruskal-Wallis
3.5.3 Mood’s Median
3.5.4 Friedman
3.5.5 1 Sample Sign
3.5.6 1 Sample Wilcoxon
3.5.7 One and Two Sample Proportion
3.5.8 Chi-Squared (Contingency Tables)
a. Including Tests of Equal Variance, Normality Testing and Sample Size calculation, performing tests and interpreting results.
4.0 Improve Phase
4.1 Simple Linear Regression
4.1.1 Correlation
4.1.2 Regression Equations
4.1.3 Residuals Analysis
4.2 Multiple Regression Analysis
4.2.1 Non- Linear Regression
4.2.2 Multiple Linear Regression
4.2.3 Confidence & Prediction Intervals
4.2.4 Residuals Analysis
4.2.5 Data Transformation, Box Cox
4.3 Designed Experiments
4.3.1 Experiment Objectives
4.3.2 Experimental Methods
4.3.3 Experiment Design Considerations
4.4 Full Factorial Experiments
4.4.1 2k Full Factorial Designs
4.4.2 Linear & Quadratic Mathematical Models
4.4.3 Balanced & Orthogonal Designs
4.4.4 Fit, Diagnose Model and Center Points
4.5 Fractional Factorial Experiments
4.5.1 Designs
4.5.2 Confounding Effects
4.5.3 Experimental Resolution
5.0 Control Phase
5.1 Lean Controls
5.1.1 Control Methods for 5S
5.1.2 Kanban
5.1.3 Poka-Yoke (Mistake Proofing)
5.2 Statistical Process Control (SPC)
5.2.1 Data Collection for SPC
5.2.2 I-MR Chart
5.2.3 Xbar-R Chart
5.2.4 U Chart
5.2.5 P Chart
5.2.6 NP Chart
5.2.7 X-S chart
5.2.8 CumSum Chart
5.2.9 EWMA Chart
5.2.10 Control Methods
5.2.11 Control Chart Anatomy
5.2.12 Subgroups, Impact of Variation, Frequency of Sampling
5.2.13 Center Line & Control Limit Calculations
5.3 Six Sigma Control Plans
5.3.1 Cost Benefit Analysis
5.3.2 Elements of the Control Plan
5.3.3 Elements of the Response Plan
Μεθοδολογία Υλοποίησης Σεμιναρίου & Οπτικοακουστικά Μέσα
Πριν την έναρξη του προγράμματος ειδικά ερωτηματολόγια ανάλυσης αναγκών αποστέλλονται σε όλους τους υποψήφιους συμμετέχοντες προκειμένου να γίνει η καταγραφή των εξής στοιχείων:
- Ακαδημαϊκό Υπόβαθρο
- Επαγγελματική Εμπειρία στην προηγούμενη καριέρα
- Τρέχουσα θέση στην Επιχείρηση
- Προσδοκίες που επιθυμείτε να καλύψει το σεμινάριο
- Άλλες παρατηρήσεις σχετικά με την υλοποίηση του Σεμιναρίου
Έντυπο Υλικό
- Σημειώσεις Εισηγητή και έντυπο υλικό.
Υπηρεσίες Catering - Coffee Break
Για τα σεμινάρια που διοργανώνονται πρωϊνές ώρες (09.00-17.00) προσφέρονται 2 Coffee Break με χυμό και βουτήματα (ένα κατά την άφιξή σας και ένα μετά το γεύμα) ενώ το μεσημέρι προσφέρεται καθιστό γεύμα με αναψυκτικό. Για τα σεμινάρια που διοργανώνονται απογευματινές ώρες (17.30-21.30 μμ) προσφέρονται Coffee Break, χυμός και βουτήματα καθόλη την διάρκεια του σεμιναρίου.
Σχόλια - Παρατηρήσεις
Το σεμινάριο στηρίζεται σε ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές και όλες οι θεωρητικές ενότητες υποστηρίζονται με πρακτικές ασκήσεις.
|